De Grafiekprijs Pim Olivier

Dit jaar organiseert het Grafisch Atelier Hilversum voor de 4de keer de jaarlijkse, nationale Grafiekprijs Pim Olivier.

De grafiekprijs is een werkbeurs ter waarde van €10.000 voor de winnende beeldend kunstenaar, die gedurende 6 weken (in de periode sept t/m december) een uniek grafisch kunstproject mag realiseren bij het Grafisch Atelier Hilversum.

Doelstelling

Pim Olivier (1938-2023) was als stadsgraficus in de jaren 60, 70 en 80 een groot charismatisch inspirator voor het Grafisch Atelier Hilversum en voor kunstenaars in de regio.

Met de grafiekprijs wordt een werkbeurs mogelijk gemaakt, bedoeld om een uniek grafisch kunstproject te realiseren door een beeldend kunstenaar op het Grafisch Atelier Hilversum. Gedurende 6 weken (in de periode sept t/m december) mag de winnaar van deze prijs gebruik maken van alle faciliteiten en technische kennis van het GAH.

Het grafisch kunstproject wordt afgerond met een presentatie.

Werkbeurs Grafisch Atelier Hilversum

Wat houdt de Pim Olivier Grafiekprijs ter waarde van € 10.000 precies in?

  • Vrij te besteden bedrag van €2.500,- welke uitgereikt wordt bij de eindpresentatie van uw grafisch kunstproject.

  • Een bedrag van €2.500,- om te besteden aan materialen en onkosten.

  • Beschikking over de werkplaats van het Grafisch Atelier Hilversum gedurende 6 weken (in de periode september t/m december) en een eindpresentatie ter waarde van een bedrag van €5.000,-.

De adviescommissie 2024

De Adviescommissie bestaat uit:

Niek Hendrix | kunstenaar en founder/director webmagazine Lost Painters

Tamar Frank | beeldend kunstenaar 

Imke Ruigrok | curator 

Erik Fliek | graficus en vakdrukker

Lenneke van der Goot | beeldend kunstenaar

Daniëlle van Ark| beeldend kunstenaar

Grafisch Atelier Hilversum

We krijgen vaak de vraag wat er allemaal mogelijk is op het Grafisch Atelier Hilversum en wat we allemaal doen op Grafisch gebied. Heel veel! 

 

Het Grafisch Atelier Hilversum is één van de best en meest compleet uitgeruste grafische werkplaatsen van Nederland met een Atelier van wel 1100 m2 en een Imagelab in het centrum van Hilversum. Best indrukwekkend, je kunt hier namelijk terecht voor vrijwel alle grafische technieken in de 5 verschillende werkplaatsen.

Het is ’the place to be’ voor diepdruk, hoogdruk, vlakdruk, zeefdruk, boekdruk, digitaal large format printing en ook voor het huren van een fotostudio en/of een DOKA! Daarnaast verzamelt, beheert en exploiteert het Grafisch Atelier Hilversum een grote en diverse collectie grafisch erfgoed.

Erfgoed in actie! In de vorm van oude drukpersen voor verschillende technieken, kasten vol loden letters en cliché’s en machines voor het snijden, rillen, vouwen, perforeren en stansen van drukwerk. Maar onder andere ook:

  • Een collectie litho-stenen afkomstig van inmiddels niet meer bestaande drukkerijen uit Hilversum.
  • Een uitgebreid archief van drukwerk en -kunst gemaakt door leden en gastkunstenaars sinds 1968.
  • Een bibliotheek vol geschiedenis, vakkennis en inspiratie.

De faciliteiten

Zeefdruk

In onze zeefdrukwerkplaats staan vier grote zeefdruktafels en een zeefdruktafel voor textiel/T-shirts. Er zijn diverse zeeframen voor zowel papier als textiel beschikbaar. Het grootstezeefraam is ongeveer 110x150cm.
Naar het Grafisch Atelier Hilversum

Boekdrukkerij en Letterpress

In onze ruime boekdrukkerij staat een Heidelberg, twee trapdegels, twee handdegels en diverse proefdrukpersen met een afdrukvlak tot 60x80cm. Daarnaast hebben wij vele kasten met houten- en loden letters en clichés. Ook fotopolymeren tot A2 behoort tot de mogelijkheden.
Naar het Grafisch Atelier Hilversum

Boekbinden

Voor de boekbinders zijn onder andere een papierboor, twee bordscharen, twee stapelsnijders en diverse boekenpersen aanwezig.
Naar het Grafisch Atelier Hilversum

Etsen

In de etsruimte zijn drie etspersen aanwezig. Ook aquatinten behoort tot de mogelijkheden. We etsen met kopersulfaat.
Naar het Grafisch Atelier Hilversum

Lithografie

In de lithografie werkplaats zijn vele stenen in diverse formaten, een steenlift, twee lithopersen, een offsetpers en een greintafel aanwezig.
Naar het Grafisch Atelier Hilversum

Fotografie

Voor de analoge fotograaf hebben wij een ruime doka met vergroters voor kleinbeeld, 6×6 en 4×5 inch en ontwikkeldrums en een droogkast. De fotostudio heeft een uitgebreide uitrusting met diverse statieven, lampen en achtergrondrollen. Verder zijn er een flatbed scanner en een Canon large format printer.
Naar het Grafisch Atelier Hilversum