Slow art

Op dit moment onderzoekt Lenneke verder hoe ze groter kan werken. Het combineren van meerdere lithoprints leidt daarbij tot één groot werk. Door tussentijdse beeldbewerkingen bij iedere drukgang, is geen enkele print hetzelfde. In sommige lithos’ is een lijnenspel gemaakt, waarbij de lijnen van de verschillende prints in elkaar doorlopen. Als een soort puzzelstukken passen de litho’s aan elkaar en ontstaat er een intenser en interessanter beeld.

Steendrukken kun je slow art noemen, waarin vele handelingen tot het uiteindelijke beeld leiden. De komst van de kopieermachine heeft grotendeels het werk van de steendrukkerij overgenomen, maar door de specifieke beeldende kwaliteiten van de lithografie is deze vorm van grafiek voor de beeldende kunst nog steeds van meerwaarde. De lithografie staat haaks op de huidige tijd waar snelheid en prestatiedruk centraal staat. 

Een lithoprint is in wezen ontwikkeld om in oplage uit te brengen. Lenneke probeert echter unieke beelden te produceren, door tijdens het drukproces te experimenteren en door over bestaande tekeningen heen te drukken. Binnenkort gaat zij lithografie met etsen combineren en onderzoeken wat het resultaat hiervan zou kunnen zijn.

Lees en bekijk hier meer van het proces.