Daniëlle van Ark – 2023

Dit jaar organiseert het Grafisch Atelier Hilversum voor de derde keer de jaarlijkse, nationale Grafiekprijs Pim Olivier. Vandaag maken we de winnaar bekend van de werkbeurs ter waarde van €10.000,- gedurende 6 weken mag de winnaar een uniek grafisch kunstproject realiseren bij het Grafisch Atelier Hilversum.

De adviescommissie bestaande uit Niek Hendrix, Tamar Frank, Lenneke van der Goot en Erik Fliek had de zware taak om uit alle aanmeldingen de winnaar 2023 te kiezen. De adviescommissie heeft unaniem besloten de prijs aan Daniëlle van Ark toe te kennen. Haar projectplan ‘Souvenir’ vindt de commissie inspirerend, spannend en experimenteel. Zij ziet de poëtische potentie van haar werk hierin terug. De haalbaarheid van het plan, het vertalen van de frottages naar lithografie, is een uitdaging die het Grafisch Atelier Hilversum graag samen met Daniëlle van Ark aangaat. We hebben vertrouwen in het project en haar ervaring om tot een bijzonder resultaat te komen en kijken uit naar de samenwerking.

Met de Grafiekprijs wordt een werkbeurs mogelijk gemaakt, bedoeld om een uniek grafisch kunstproject te realiseren bij het Grafisch Atelier Hilversum, waarbij Daniëlle van Ark gebruik mag maken van alle faciliteiten en technische kennis van het GAH. Het grafisch kunstproject wordt afgerond met een presentatie.

Onderzoek

Voor de Pim Olivier prijs heb ik een project gemaakt dat de vorm heeft van een klassiek plakboek. Mijn werk laat vaak het verstrijken van tijd en de tijdelijkheid van dingen zien. Dit doe ik in verschillende media, technieken en materialen.

Traditionele plakboeken zijn per definitie een tijdsdocument. Wanneer zo’n boek is volgeplakt kan het alleen nog maar bekeken en gekoesterd worden. Ergens komt er een tijd dat het plakboek geen emotionele waarde meer heeft omdat de maker niet meer geïnteresseerd is in het onderwerp of is overleden.

Voor mijn volledig gezeefdrukte ‘plakboek’ heb ik oude overlijdensberichten uit kranten verzameld van kunstenaars. De overlijdensberichten zijn vaak tientallen jaren oud en de kunstenaar waarover geschreven wordt kan door verloop van tijd een andere status hebben gekregen (zoals het geval van Frida Kahlo bijvoorbeeld waarin ze in de kop van het bericht ‘de vrouw van kunstenaar Diego Rivera’ wordt genoemd). Sommige pagina’s zijn voorzien van handgeschreven tekst (ook gezeefdrukt), hierin kan ik het nu met het verleden verbinden.

Naast het maken van het plakboek heb ik geëxperimenteerd met verschillende zeefdruk en lithografie technieken op papier en verschillende media.

 

Eindresultaat

volgt